Drama ile oyun kavramları çocukların eğitimleri için birlikte kullanılırlar. Özellikle çocukların dramayı oyun olarak algılamaları sayesinde verilecek eğitim kolaylaşır.
Ancak drama ile oyun aralarından bazı benzerlikler ve farklılıklar bulunan iki kavramdır. İlk olarak oyunun ve dramanın önemi sonrasında ise benzerlik ve farklılıklarının neler olduğuna değineceğiz.
Oyunun Tanımı Nedir?
Çocukların isteyerek yaptıkları yer aldıkları duygusal, fiziksel, sosyal ve dil gelişimine yardımcı olan ayrıca çocuklara mutluluk getiren aktiviteye oyun denir.
Genel olarak kendiliğinden ortaya çıkan oyunun kurallı veya kuralsız olabilmesi mümkündür. Ayrıca bir hedef doğrultusunda gerçekleşebilir.
Oyunun Önemi Nedir?
Oyunu çocuklara eğlence sağlamakla sınırlı bir aktivite değerlendirmek yeterli değildir. Eğlencenin dışında farklı yaş gruplarına uygun şekilde geliştirilen ve oynanan oyunun oldukça fazla önemi vardır. Oyunun önemi şöyle sıralanabilir;
- Çocukların hayal güçlerini aktif halde kullanmalarında etkilidir.
- Oyunun sayesinde çocukların kendilerine diğer çocuk ve insanlara ifade etmesi mümkün olur.
- Oyunlarda görev dağılımı olduğu için çocukların görev bilici kazanması sağlanır.
- Çocukların hayata hazırlanmasına yardımcı olur.
- Çocukların dilsel, bilişsel, duygusal ve fiziksel gelişimlerine katkı sağlar.
- Çocuğun arkadaşlarıyla oynaması sayesinde sosyalleşmesi mümkün olur.
- Tercih edilen oyunlara göre çocukların rekabet duygusunun gelişmesi sağlanır.
- Çocukların eğitimlerinin kolay şekilde verilmesine yardımcı olur.
- Çocuklar oynadıkları oyunlarda hayali senaryoları tercih ettikleri için hayal dünyaları üzerinde etkilidir.
- Çocukların el becerilerinin gelişmesine yardımcı olur.
Bunun için çocukların farklı yaş gruplarında oyundan uzaklaşmamaları gerekir. Ayrıca eğitimleri için oyundan yararlanılmalıdır.
Oyun Çeşitleri Nelerdir?
Çocukların eğitimine katkı sağlayan oyun çeşitleri temel olarak 5 e ayrılır. Bunlar;
Araç kullanılan oyunlar: Bu oyunlar çocukların herhangi bir araç kullanarak oynayacakları oyunlardır. Bu araçlar arasında toplar ve nesneler yer alabilir.
Araç kullanılmayan oyunlar: Çocukların herhangi bir araç kullanmadan oynadıkları oyunlardır. Böylelikle hayal dünyalarını daha çok kullanırlar. Özellikle konuşarak ve küme oluşturarak bu oyunları oynayabilirler.
Araç üzerinde oynanan oyunlar: Çocukların herhangi bir araç üzerinde oynadıkları oyunlardır. Salıncak, jimnastik minderi, tahterevalli, araba veya sandalye gibi eşyalar üzerinde oynadıkları oyunlar bu gruptadır.
Oynama yerine göre oyunlar: Oyunun açık havaya sınıfta oynanmasına göre değişen oyunlardır. Açık havada oynanan oyunlar arasında saklambaç, kovalamaca ve yürüyüş gibi oyunlar yer alır.
Salon veya sınıf gibi kapalı alanlarda oynanan oyunlar arasında ise parmak oyunları, halka oyunları, araçlı oyunlar ve eğitici oyuncaklarla oynanan oyunlardır.
Öz yapıya göre oyunlar: Öz yapıya göre olan oyunlar hayali, işlevsel, ben ve küme oyunları olarak 4 grupta incelenir. Küme oyunları yarışmalar ve grup oyunlarından oluşur.
Çocuklar için hangi oyunun kullanılacağı ve öğretileceği yaş grubuna bağlı olarak değişir. Çünkü her oyunun aynı yaş grubundaki çocuk için uygun olması mümkün değildir. Örneğin 1-3 yaş aralığındaki çocuklar için oyunların daha çok el, kol ve beden gelişimlerini destekleyecek özelliklerde olması gerekir.
Eğitimde Oyun Nedir?
Eğitimde oyunun yaygın şekilde kullanıldığını söylemek mümkündür. Çünkü eğitimin oyunla iç içe şekilde verilmesiyle çocuğun ilgisini çekmesi, oyunda öğrenilen bilgilerin hafızada kalması, çocuğun eğlenceli vakit geçirerek sıkılmaması ve davranışlarını etkilemesi mümkün olur.
Oyun Ve Drama Arasındaki Benzerlikler Nelerdir?
Drama ve oyunun birbirleriyle benzer olan özellikleri olduğunu söylemek mümkündür. Bu nedenle de genellikle iki kavramın karıştırıldığını görmek kaçınılmaz olur.
Drama ve oyunun benzerlikleri şunlardır;
- Yaşamın ilk zamanları itibariyle kullanılmaya başlamaları mümkündür.
- Çocuğun eğlenmesine ve öğrenmesine yardımcı olurlar.
- Nesneleri, araçları ve kişilerin kullanmaları mümkündür.
- Çocukların dikkatlerinin toplanmasına yardımcı olurlar.
- İki kavramda da taklit yeteneğinden yararlanılır.
- Çocukların iletişim kurmalarına ve karar vermelerine yardımcı olurlar.
- Kişilerin canlı performans göstermelerini sağlarlar.
Bunlara ek olarak drama ve oyunun çocukları hayata hazırladığını söylemek mümkündür. Özellikle yaratıcı drama çeşitleri ve oyunun iş birliği içerisinde kullanılması sayesinde çocukların yaşamları boyunca ihtiyaç duyacakları pek çok şeyi öğrenerek hazırlanmaları sağlanır.
Oyun Ve Drama Arasındaki Farklılıklar Nelerdir?
Oyunla dramanın benzerliklerinden çok farklılıkları vardır. Bu nedenle iki kavramın karıştırılmaması için ayırt edici olan farklılıklarını bilmek gerekir.
Oyun ve drama arasındaki farklar şunlardır;
- Oyunlarda kurallar yoğun olarak görülürken dramada kuralların görülüş oranı azdır.
- Dramanın gruplarla yapılması mümkündür ancak oyununu tek başına oynandığını da söylemek mümkün olur.
- Drama çeşitleri psikodrama, eğitici ve yaratıcı drama olarak anılırken oyun çeşitlerini öz yapı, araç kullanma, araçta oynama, araçsız oynama veya oyun yerine göre oynama olarak çeşitlendirmek mümkündür.
- Dramanın yapılabilmesi için eğitmen bulunurken oyunun oynanması için herhangi bir eğitmene ihtiyaç duyulmaz.
- Oyunlarda kazanma ve ödül esasları bulunur. Ancak drama ödül veya kazanma görülmez.
- Oyun çeşitleri ile enerjinin dışarıya vurulması sağlandığından estetik olmasına gerek yoktur. Ancak dramanın estetik özellikleri barındırması gerekir.
- Dramanın sanat, eğitim, öğrenme ve kendini geliştirme gibi amaçları bulunur. Ancak oyunda kişilerin amaç taşımalarına gerek yoktur.
- Dram seçildikten sonra anlık olarak doğaçlanarak oynanabilirler. Ancak oyunlarda hazırlık aşamasına ve sonuca ihtiyaç duyulur. Örneğin oyunu kazanmanın sonucunda ödül garantisi bulunabilir.
- Drama belirli bir senaryo üzerine hayata geçirilirken oyunların senaryo olmaksızın hayata geçirilmesi mümkündür.
- Drama türleri melodram, trajedi, farce, komedi, müzikal drama, opera ve trajikomedi iken oyunun türleri macera, aksiyon, strateji, rol yapma, spor ve simülasyon olarak isimlendirilir.
Dramanın sonunda tartışmaya ve değerlendirmeye ihtiyaç duyulurken oyunun sonunda bunlara gerek duyulmaz. Yalnızca sonuca odaklanılır ve sonuca bağlı olarak kazanana ödülü verilir.
Yazımıza Yorum Yapabilirsiniz