Grup üyelerinin birikimlerinden yararlanarak belirlenen konu üzerine yaptıkları canlandırma çalışmasına yaratıcı drama denir.
Çalışmanın yapılacağı yer önceden belirlenir ve konunun seçimi ile ilgili direktifler grubun başında bulunan lider tarafından yapılır. Böylelikle grup üyelerinin belirlenen konu üzerine düşünmesi, öğrenmesi ve kendi fikirlerini sunmaları sağlanmış olur.
Yaratıcı drama nedir? Sorusuna cevap verdikten sonra yaratıcı dramada kullanılan tekniklere geçmek gerekir. Yaygın kullanılan tekniklerin neler olduğu ve nasıl yapıldığıyla ilgili detaylar;
Dramada Kullanılan Teknikler Nelerdir?
Bir araya gelen insanların liderleri eşliğinde yaptıkları canlandırma çalışmalarını kapsayan yaratıcı dramada konunun anlaşılması ve kalıcı olması için bazı tekniklerden yararlanılır.
Özellikle bu tekniklerin okullarda verilen eğitimlerde kullanılması sayesinde öğrencilerin daha kolay şekilde öğrenmeleri sağlanır. Eğitim ve diğer alanlarda kullanılan yaratıcı drama teknikleri şunlardır;
- Geri dönüş
- Doğaçlama
- Rol oynama
- Bilinç koridoru
- Yeniden canlandırma
- Toplantı düzenleme
- Donuk imge
- Telefon görüşmeleri
- Düşünce takibi
- Tüm grupla drama
- Sevgili günlük
- Fotoğraf karesi
- Gölge oyunu
- Sıcak sandalye
- Kukla
- Karakter çizme
- Bölünmüş ekran
- Dans drama
- Koro halinde konuşma
- Buzdağı
Kullanılacak teknik grup üyelerinin ihtiyaçları, becerileri, eksiklikleri ve lider (eğitmen) kararıyla belirlenir. Eğitim esnasında tek bir teknik kullanılabileceği gibi birden fazla tekniğin aynı olay için kullanılması da mümkündür.
Geriye Dönüş Tekniği Nasıl Yapılır?
Dramada geriye dönüş tekniği zamanın gergiye alınarak canlandırılmasını ifade eder. Bu tekniğin uygulanması için kişiler belirlenir.
Belirlenen kişiler verilen konuyla ilgili canlandırma çalışmasına başlar ve anlatılan hikayenin gerektirdiği zamanda geçmişte ki bir ana gidilir. Bu anda neler yaşandığı veya neler hissedildiği vurgulanır.
Drama teknikleri arasında yer alan geriye dönüş çalışmalarında karakterin şimdi zamanları ile geçmiş zamanları da karşılaştırılır. Böylelikle hisler ve davranışlar arasındaki değişikliğe dikkat çekilir. Bu teknikte geçmişe gidiş olayı canlandırma olabileceği gibi geçmişte edilen sözleri hatırlama şeklinde de olur.
Doğaçlama Tekniği Nasıl Yapılır?
Yaratıcı drama teknikleri arasında yaygın kullanılan tekniklerden ilkinin doğaçlama olduğunu söylemek mümkündür. Yaratıcı dramanın doğaçlamayla hayata geçirilmesi bu tekniğin vazgeçilmez olmasını sağlamış durumdadır.
Doğaçlama tekniği üyelerin ellerinde bir senaryo olmaksızın bir olayı canlandırmalarını ifade eder. Senaryo bulunmadığı için kişilerin ezber yapmasına gerek yoktur. Ayrıca üyeler kendilerine verilmiş olan konuyu özgür ve içlerinden geldiği gibi oynar.
Bu esnada deneyimlerini de işin içine katarak anlatımlarını pekiştirmeleri mümkün olur. Doğaçlamada kullanılacak kelimeler, mimikler ve hareketler tamamen kişinin tercihine bağlı durumdadır.
Rol Oynama Tekniği Nasıl Yapılır?
Rol oynama tekniği yaratıcı dramada kullanılabilecek üçüncü tekniktir. Bu teknikte katılımcıların kendilerine verilen rolü oynamaları istenir. Verilen rol gerçek hayattan bir karakter olabileceği gibi hayali karakter olması da mümkündür.
Yaratıcı drama teknikleri okul öncesi eğitimlerinde yaygın olarak rol oynama tekniğinden yararlanılır.
Çocukların öğretmenlerinin kendilerine verdiği rolü oynamaları sağlanır. Bu rol öğretmen, doktor, anne veya baba gibi roller olabilir. Bunun dışında çocuklardan kendilerini canlandırmalarını istemeleri de mümkündür. Böylelikle çocuklar tamamen kendi hislerini ve görüşlerini rol oynayarak gruplarına anlatırlar.
Bilinç Koridoru Tekniği Nasıl Yapılır?
Belirlenen karakterlerin ikilemde olduğunu anlatmak için kullanılan tekniğe bilinç koridoru tekniği denir. Bu tekniğin yapılışında grup üye sayısının fazla olması önemlidir. Böylelikle iki ayrı grup oluşturulur ve bu gruplar karşılıklı olarak dizilir.
Hikaye edilen karakter karşılıklı sıralanan iki grup arasına girer ve yaşadığı kafa karışıklığı koridorda dizilmiş olan üyeler sayesinde canlandırılır.
Üyelerin canlandırmaları, sözleri veya tepkileri kararsız kalan karakterin bir karara ulaşmasına yardımcı olur. Koridorda dizilen üyelerin amacı ise karakterin vereceği kararı etkilemeye çalışmaktır. Bu aşamada sözlerden, seslerden ve hareketlerden yararlanırlar.
Yeniden Canlandırma Tekniği Nasıl Yapılır?
Yaşanan bir olayın yeniden yaşanmasını sağlayan tekniğe yeniden canlandırma tekniği ismi verilir. Bu tekniğin yapılabilmesi için olayı yaşayan kişi sayısına ihtiyaç vardır.
Bu sayı elde edildikten sonra yaşanan olay aynı şekilde canlandırılır. Böylelikle olay esnasındaki yanlış davranışlar ve sözler ortaya çıkarılır. Sonrasında ise doğru davranışlar olsaydı nasıl olurdu gibi konu üzerine tartışma yapılır.
Yeniden canlandırma tekniğinin öğrencilerin eğitiminde kullanımı yaygındır. Diyelim ki öğrenciler arasında bir kavga oldu ve bu olay üzerine tartışılması gerekiyor.
Bu durumda öğrenciler arasında seçim yapılır ve gerçekleşen kavgayı canlandırmaları istenir. Böylelikle kavgaya tanık olmayan öğrencilerde tanık olarak üzerine tartışma, değerlendirme ve fikir alışverişi yapılır.
Toplantı Düzenleme Tekniği Nasıl Yapılır?
Olayların kontrol edilmesi, dramaya katılacak kişilerin belirlenmesi ve kişilerin olaya dahil olması toplantı yoluyla düzenlenen tekniğe toplantı düzenleme tekniği adı verilir.
Bu tekniğin hayata geçirilmesi için toplantının yapılacağı mekan belirlenir. Mekanın belirlenmesinden sonra üyeler bir araya gelir ve olay üzerine konuşmaya başlar.
Toplantı düzenleme tekniğinde yapılan konuşmalar kişilerin fikir alışverişine yardımcı olur. Ayrıca konuşma becerileri kazanmalarını kolaylaştırır.
Buna ek olarak olaya sonradan dahil olacak kişinin belirlenerek yaratıcı dramanın gerçekleşmesine yardımcı olur. Toplantı esnasında isteyen her üyeye söz hakkı verilerek dahil olmaları sağlanır.
Donuk İmge Tekniği Nasıl Yapılır?
Yaratıcı dramadaki tekniklerden birisi de donuk imge tekniği olarak anılır. Bu teknik üyelerin bir anlığına donuk hale gelmesiyle yapılmaya başlar. Donma anı eğitmenin kararıyla gerçekleşir. Bu aşamada donacak kişilerin belirlenmiş olması tekniğin başarılı olması üzerine etkilidir.
Eğitmenin üyelere donmaları gerektiğini söylemeleri sonrasında belirlenen üyeler tamamen hareketsiz hale gelir. Bu işin dışında kalan üyelerden ise donmuş olan üyelerin durumlarını anlatmaları istenir. Donan kişilerde ne gördükleri veya duruşları hakkında yorumlarda bulunurlar. Böylelikle farklı görüşler ve fikirlerin ortaya çıkması sağlanmış olur.
Telefon Görüşmeleri Tekniği Nasıl Yapılır?
Yaratıcı dramada bulunan telefon görüşmesi tekniği katılımcıların telefon konuşmalarını dinlemeleriyle yapılan bir tekniktir.
Bu tekniğin yapılışı için ilk olarak telefon görüşmesi yapacak kişiler belirlenir. Bu kişilerden görüşmeye başlamaları istenir. Grubun diğer üyeleri yapılan konuşmayı dinler. Bu dinleme eylemi tek taraflı olabileceği gibi gruplara ayrılarak iki tarafı dinleme şeklinde de olur.
Telefon görüşmesi bittikten sonra eğitmen tarafından dinleyici kişilerden görüşme hakkında tahminler yürütmeleri istenir. Böylelikle üyelerin konuşmayı ne kadar anladığı, dinleme verimi ve dinlediklerini açıklayabilmeleri gibi özellikler incelenir.
Düşünce Takibi Tekniği Nasıl Yapılır?
Kullanılan teknikler arasında bulunan düşünce takibi tekniği karakterlerin düşüncelerini dışavuruma ve takip etme işlemlerinden oluşur.
Bu tekniğin gerçekleşmesi için eğitmen tarafından eylemlere karşı karakterlerin ne düşüneceği veya nasıl davranacağı yönünde direktifler verir. Eylem gerçekleştiğinde ise üye verilen direktifi yerine getirir.
Böylelikle diğer üyelerin karakterin gerçekleştirdiği duygu değişimi veya hareket üzerine değerlendirme yapması sağlanır.
Düşünce takibinin donuk imge tekniğiyle birlikte kullanılması mümkündür. Eğitmen üyelere donma eyleminden önce veya sonra nasıl davranacaklarını belirtir. Eylem gerçekleştikten sonra da kalan üyelerin düşünceleri takip etmelerini ve aktarmalarını sağlar.
Tüm Grupla Drama Tekniği Nasıl Yapılır?
Yaratıcı dramada uygulanan tekniklerden birisi tüm grupla drama tekniği olarak ifade edilir. Bu tekniğin en önemli özelliği tüm ekibin katılım sağlıyor olmasıdır. Bu sayede rol oynamanın dışında hiç kimse kalmayarak beraber hareket edilir.
Tüm grupla dramanın katılımcıları arasında eğitmenin bulunması da gerekir. Her bir üye farklı görev veya hisse sahip olur. Böylelikle hikaye canlandırılır ve yapılan canlandırmanın sonunda grupça değerlendirme yapılır.
Değerlendirme esnasında ise karakterlerin yansıtılması, olayın yönetilmesi ve hikayenin tamamlanmasında bulunan eksiklikler tespit edilir. Böylelikle bir sonraki grup çalışmasında bu eksikliklerin giderilmesi hedeflenir.
Sevgili Günlük Tekniği Nasıl Yapılır?
Sevgili günlük tekniği seçilen üyenin gireceği rol için duygularını yazması şeklinde yapılan bir tekniktir. Üyeye bir karakter verilir ve o karakterlerin yaşayacakları anlatılır.
Üye rolde bulunduğu karakterin hislerini, yaşadıklarını ve fikirlerini günlüğe yazar. Günlüğe yazma işlemi ise üye karakter içindeyken gerçekleşir.
Günlüğe rol esnasında yazım gerçekleştiği için bu tekniğin rol içinde yazma tekniğiyle ilişkilendirilmesi mümkündür.
Rol bitiminde ise öğretmen tarafından günlüğün okunması istenir. Günlüğün okunması işleminde ise okumaya gönüllü olan katılımcılardan yararlanılır. Günlüğün tüm üyeler tarafından okunması önerilen bir durum değildir.
Fotoğraf Karesi Tekniği Nasıl Yapılır?
Grup üyelerinin istenen bir durumu fotoğraf oluşturması tekniğine fotoğraf karesi tekniği denir. Bu tekniğin yapılışı karenin oluşması için kullanılacak üyelerin belirlenmesiyle başlar. Üyeler seçildikten sonra fotoğraf teması belirlenir.
Fotoğraf karesi teması belirlendikten sonra eğitmenin yönlendirmesiyle üyelerin ilgili kareyi canlandırmaları sağlanır. Canlandırma yapılacak kareler ise genellikle masal, dostluk veya arkadaşlık gibi temalardan oluşur.
Masal anlatılmak istendiğinde birden fazla fotoğraf karesi canlandırılır ve bu kareler sayesinde masalın anlatılması sağlanır. Belirlenen karenin hayata geçirilmesi için aksesuarlardan yararlanmak mümkündür.
Gölge Oyunu Tekniği Nasıl Yapılır?
Yaratıcı dramada kullanılan teknikler arasında gölge oyunu tekniği yer alır. Bu teknik klasik gölge oyunu canlandırmasını kapsar.
Ancak farkı hikayenin öğrenciler veya yetişkin üyeler tarafından oluşturulmuş olmasıdır. Hikayenin oluşturulması için öğretmen tarafından bir tema, konu veya olay seçilir. Bu olayın perdeye yansıtılarak anlatılması istenir.
Gölge oyununun yapılması için perde, çubuk ve karakterleri yansıtacak kuklalara ihtiyaç duyulur. Ayrıca bu teknik eski gölge oyunlarının yeniden oynanmasını sağlamak için de kullanılır. Örneğin öğretmen öğrencilerinden Hacivat ve Karagöz’ü günümüze uyarlayarak canlandırmalarını isteyebilir.
Sıcak Sandalye Tekniği Nasıl Yapılır?
Öğrenme üzerine kullanılan teknikler arasında sıcak sandalye tekniği bulunur. Bu tekniğin yapılması için bir karakter belirlenir. Karakterin ne üzerine olduğu kişiye açıklanır. Karakteri canlandıracak kişi bir sandalyeye oturtulur. Grubun kalan üyeleri bu karaktere sorular sorar.
Karaktere sorulan sorular karakterin iç dünyasını, hareketlerini ve onun tanınmasını sağlayacak sorular olur. Ayrıca soruyu soran kişilerin karakteri zorlayacak görevlerde olması da mümkündür.
Örneğin karaktere soru ileten kişi bir savcı olabilir. Böylelikle karakterin savcının karşısında nasıl bir görünüş sergileyeceği, sorulara doğru cevap verip vermeyeceği ve rahat olup olmayacağı öğrenilmeye çalışılır.
Kukla Tekniği Nasıl Yapılır?
Yaratıcı drama tekniği olarak kuklalardan yararlanmak mümkündür. Bu teknik hayata geçirilirken çubuklu, el, parmak, ipli ve gölge oyunu kuklalarından yararlanılır.
Kukla tekniği genellikle çocuklar için kullanılan öğrenme etkinlikleri arasında bulunur. Kuklalar sayesinde çocukların dikkatini çekmeye çalışılır. Kuklaların canlandırdıkları karakterler ise komik veya dramatik olayları anlatıyor olabilir.
Kukla tekniğinde yapılan canlandırmalar kişinin tanınmasına yardımcı olur. Ayrıca kuklaların anlattığı durumlar sayesinde çocuğun kişisel davranışları analiz edilebilir. Özellikle okul öncesi dönemlerde çocuğun ruh halini anlamak için yaygın şekilde tercih edilir.
Karakter Çizme Tekniği Nasıl Yapılır?
Yaratıcı dramada kullanılan tekniklerden biri de karakter çizme tekniği olarak belirtilir. Bu tekniğin yapılması için eğitmenin bir karakter oluşturması sağlanır. Oluşturulan karakter bir kağıt üzerine çizilir ve katılımcılara gösterilir.
Eğitime katılan kişiler eğitmenin çizdiği karakterin kim olduğunu bulmaya çalışır. Bunun için çeşitli sorular sorar ve eğitmen tarafından cevaplar konusunda yönlendirilirler.
Ayrıca çizilen karakterin hangi olayları yaşadığı ve olaylar karşısında nasıl davrandığı üzerine konuşmalar yaparlar. Katılımcıların karakteri tanımaları durumunda yapılan tekniğin başarılı şekilde sonuçlandığı ifade edilir.
Bölünmüş Ekran Tekniği Nasıl Yapılır?
Bölünmüş ekran tekniği iki sahne arasında bağlantı kurmayı amaçlayarak yapılan canlandırmaya verilen isimdir.
Her sahne için bir olay örgüsü yaratılır ve sahneler ayrı zamanlarda hayata geçirilir. İki ayrı sahnede bulunan oyuncular ise farklı olabileceği gibi aynı oyuncular da olabilir.
İki sahne canlandırıldıktan sonra ortak noktaları ve iki sahneyi birbirinden ayıran noktalar üzerine tartışılır. Bu tartışma esnasında iki sahnenin bağlantısının bulunmasıyla başarılı canlandırma yapıldığı düşünülebilir. Ancak tartışma esnasında bağlantının tespit edilememesi eksik canlandırmanın olduğu üzerine düşünmeyi sağlar.
Dans Drama Tekniği Nasıl Yapılır?
Düşüncelerin, olayların veya karakterlerin dansla birleştirilerek canlandırılmasına dans drama tekniği denir. Bu tekniğin uygulanma aşamasında müzik en önemli yardımcıdır.
Eğitime katılan kişiler dans ederken özgür hareket edebilecekleri gibi belirli bir kareografi üzerine de hareket edebilirler. Bu aşamada kareografi belirleme işlemini de üyeler gerçekleştirir.
Ayrıca canlandırmanın en iyi şekilde yapılabilmesi için kişilerin kostüm ve aksesuar kullanmaları da mümkündür.
Bunun dışında dans edilecek müziğin seçimine özen gösterilmesi gerekir. Müzik canlandırmaya yardımcı olacak duygusal, heyecanlı veya hareketli müzik şeklinde olabilir.
Koro Halinde Konuşma Tekniği Nasıl Yapılır?
Eğitim alan çocukların ya da yetişkinlerin seçilen konu üzerine hep birlikte konuşmasına koro halinde konuşma tekniği denir. Bu teknikte belirlenen üyelerin tamamı aynı anda konuşur. Böylelikle içinde bulundukları durumu koro şeklinde karşılarındaki kişilere anlatmaya çalışırlar.
Teknik uygulanırken olay metninin çocuklar tarafından hazırlanması konuşma eylemini doğaçlama şeklinde gerçekleşmesine yardımcı olur. Böylelikle çocukların hayal gücüne hitap edilir.
Canlandırmanın sonunda ise konuşmanın istenileni verip vermediği üzerine değerlendirmeler yapılır. Koro halinde konuşma tekniğinde bir grup olabileceği gibi birden fazla grubun aynı anda konuşması da mümkündür.
Buzdağı Tekniği Nasıl Yapılır?
Buzdağı tekniği eğitim yaratıcı dramasında kullanılan tekniklerdendir. Bu tekniğin kullanılma amacı olayların görünmeyen yüzünün anlaşılmasını ve tartışılmasını sağlamaktır.
Buzdağı tekniğinin yapılması için öncelikle bir olay-konu belirlenir. Bu olay gazete haberi olabileceği gibi masal veya şiir olabilir. Masal üzerine konuşma yapılacaksa masaldaki karakterler incelenir. Karakterlerin davranışları yanı sıra görünmeyen iç dünyaları üzerine fikir belirtilir.
Konu olarak gazete haberi belirlenmişse haberin ortaya çıkışında görünen nedenler kadar görünmeyen nedenlerin de olduğu vurgulanır. Bu nedenlerin getirileri üzerine tartışmalar yapılır.
Yaratıcı Dramada En Çok Kullanılan Teknik Nedir?
Yetişkinlerin ve çocukların eğitimleri için kullanılan yaratıcı dramada kullanılan tekniklerin sayısı oldukça fazladır. Ancak bu tekniklerden bazılarının daha çok tercih edildiği görülür.
Eğitmenler tarafından en çok kullanılan yaratıcı drama teknikleri ve detayları şunlardır; rol değiştirme, dedikodu halkası, pandomim, rol kartları ve öğretmenin rol alması teknikleridir.
Rol Değiştirme Tekniği
Yaratıcı dramada en fazla kullanılan tekniklerden birisi rol değiştirme tekniği olur. Bu teknikte öğrenciler birden fazla rol oynarlar. Oynadıkları rolün değişmesi ise eğitmenlerin komutlarıyla gerçekleşir.
Öğrenciler birden fazla rolü aynı anda oynadıkları için karakterleri daha iyi şekilde anlayabilirler. Ayrıca birbirinden farklı rolleri canlandırdıkları için doğaçlama becerilerinin gelişmesine katkı sağlayabilirler.
Dedikodu Halkası Tekniği
Dramada en fazla kullanılan tekniklerden birisi dedikodu halkası tekniğidir. Dedikodu halkası tekniği bir karakterin belirlenmesiyle uygulanmaya başlar.
Karakterin etrafından bir halka oluşturulur ve bu halkada yer alan kişilerin karakter hakkında dedikodu yapması sağlanır. Yapılan dedikodulara göre karakterin tepkileri gözlemlenir.
Karakterin hangi sözler nedeniyle sinirlendiği, tepki verdiği veya tepkisiz kaldığı incelenir. Böylelikle karakterin iç dünyası anlaşılmaya çalışılır. Etkinlik sonunda da tepkilerin dozu ve doğruluğu üzerine değerlendirmeler yapılır.
Rol Kartları Tekniği
Dramada yaygın kullanılan tekniklerden bir tanesi rol kartları tekniği olarak belirtilir. Bu teknik kişilere canlandıracakları rolleri açıklayan kartların verilmesiyle yapılmaya başlanır. Her rol için kişilere karakterlerini tanımalarını sağlayacakları kartlar verilir.
Bu kartları okuyan üyeler istenilen zamanda canlandırmaya başlar. Birlikte canlandırma yapılacak kişinin kartında yazanlar bilinmediği için canlandırmanın doğaçlama gerçekleşmesi sağlanır.
Öğretmenin Rol Alması Tekniği
Yaratıcı drama teknikleri pdf içerikleri incelendiğinde en çok kullanılan teknikler arasında öğretmenin rol almasının yer aldığını görmek mümkündür. Bu teknik sayesinde eğitmen öğrencileriyle birlikte canlandırma yapar.
Öğretmenin rol alması tekniği kullanılırken öğretmen olayı yaşayan karakter olabileceği gibi olayın yardımcı karakterlerinden birisi de olabilir. Ayrıca öğretmen rol içinde bulunduğu için oyunun kontrolünü sağlaması da mümkün olur.
Pandomim Tekniği
En fazla kullanılan tekniklerden sonuncusu pandomim tekniği olarak kabul edilir. Bu teknik tercih edildiğinde üyeler sessiz canlandırma yaparlar. Böylelikle mimiklerini kullanmayı, hareket becerilerini artırmaları ve kelimeleri kullanmadan anlatım yapmayı öğrenmiş olurlar.
Çocuklarınızın pandomim tekniği ile yaratıcı dramayı öğrenmelerini istiyorsanız yaratıcı drama İzmir tiyatrolarını ve okullarını araştırabilirsiniz.
Böylelikle çocuklarınızın hem eğlenmesini hem de öğrenmesini sağlayabilirsiniz. Ayrıca onların hareket kabiliyetinin artmasını ve mimiklerini kullanmalarını sağlayabilirsiniz.
Yazımıza Yorum Yapabilirsiniz