Üstün zeka ailelerin çocuklarında bulunmasını istediği bir özelliktir. Bu özelliğin bulunmasının istenme nedeni çocuğun potansiyelini fark etmek ve benzer yaşıtlarından daha ileride olduğunu çevreye gösterme arzusudur.
Bu nedenle de ebeveynler çocuğumun üstün zekalı olduğunu nasıl anlarım? Şeklinde sordukları soruya cevap ararlar.
Üstün Zeka Nedir?
Üstün zeka ne demek şeklinde sorulan soruya yaşıtlarından daha yetenekli olmak, daha yaratıcı olmak, zihin becerileri yüksek olmak ve IQ derecesi yüksek olmak cevabı verilebilir.
Üstün zekanın genetik olduğu yönünde yaygın görüş vardır. Buna göre bir çocuğun üstün zekalı olması için benzer özelliklere sahip olan anne babaya sahip olması gerekir. Böylelikle %50’ye %50 oranında anne ve babasının zekasına sahip olur.
Üstün Zeka Nasıl Anlaşılır?
Ailelerin çocuklarının üstün zekalı olup olmadığını anlamaları için çocuklarını gözlemlemeleri şarttır.
Ancak yalnız anne ve babanın gözleme yeterli olmaz. Bunun dışında öğretmenlerin ve uzmanların gözlemlerine ihtiyaç duyulur. Böylelikle üstün zekalı olduğu tespit edilen çocuğu uygun eğitim ve çalışmalar yapılır.
Üstün zekanın anlaşılması şu belirtiler sayesinde kolaylaşır;
- Bebek dönemlerinin hareketli geçmesi
- Erken yaşta okumayı öğrenme
- Aşırı meraklı olma
- Liderlik duygusu yüksek olma
- Sosyal olaylara duyarlı olma
- Hafızası yüksek olma
- Hayal gücü geniş olma
- Aritmetik becerisi gelişmiş olma
- Gözlem becerisi gelişmiş olma
- Uyku süresi az olma
- Mizah yeteneğine sahip olma
- Mükemmeliyetçi olma
Bu belirtilerin görüldüğü her çocuktan üstün zekadan kesin olarak bahsetmek mümkün olmayabilir. Bu durumda en güvenli yöntem zeka testlerini yapmak ve sonuçlara göre tanı koymaktır.
Üstün Zeka Testi Nasıl Yapılır?
Çocukların üstün zekalı olup olmadıklarını zeka testi yaparak anlamak mümkündür. Yapılan testlerde olumlu sonucun çıkmasıyla birlikte özellikle çocuklar için zekaya uygun eğitim imkanı açılır.
Çocuklar için yaygın şekilde kullanılan 3 zeka testi vardır. Bu testlerin isimleri ve yapılışları hakkındaki bilgiler şunlardır;
- Çocuklarda üstün zekalılığı tespit etmek için kullanılan testler WISC-R, EPOC ve Stanford Binet testleridir.
- WISC-R testi en yaygın tercih edilen zeka testidir. 6 yaş itibariyle uygulanmaya başlaması mümkündür.
- WISC-R zeka testi ile çocuklara 12 farklı test uygulanır. Bu testlerle çocukların performansları ve sözel zekaları tespit edilir.
- EPOC testi 5-12 yaş aralığındaki çocuklar için uygulanan zeka testidir.
- EPOC testi sayesinde çocukların hangi sıra dışı özelliklere sahip oldukları araştırılır. Ayrıca yaratıcılık ve zeka potansiyellerine bakılır.
- Stanford Binet testi çocuklar 2 yaşına ulaştığı an itibariyle yapılmaya başlanan bir testtir. Bu test esnasında 15 farklı test uygulanır.
- Stanford Binet zeka testiyle çocukların sayısal, sözel, görsel ve bellek muhakemeleri test edilerek zeka yaşları ortaya çıkarılır.
Bu testler yapıldığında genellikle kesin sonuç almak mümkün olur. Sonucun üstün zekalılık seviyesine ulaştığı görülürse çocuğun zekasına yönelik eğitimler, kurslar ve etkinlikler düzenlenmeye başlanır.
Üstün Zeka Testi Kaç Yaşında Yapılır?
Üstün zeka testi çocuklara 2-3 yaş itibariyle yapılmaya başlanabilir. Ancak test esnasında çocuğun psikolojisinin iyi olması ve sorulara doğru şekilde cevap verebilmesi veya adapte olması gerekir.
Bu nedenle çocuğun durumunun test sonuçlarında olumlu veya olumsuz etki göstermesi mümkündür. Bunun için çocukların 5 yaşına ulaşması itibariyle zeka testlerine tabi tutulmaları gerektiği uzmanlar tarafından bildirilir.
Yazımıza Yorum Yapabilirsiniz