Drama günümüzde de kullanılmaya devam eden en eski eğitim tekniklerinden birisidir. Öğrencilerin doğaçlamaya ve canlandırmaya yönelmesini sağlayan bu tekniğin rolü oynama ile karıştırıldığı durumlar vardır. Bunun için her ikisi de eğitimde tercih edilen bu tekniklerin farklarını açıklayacağız.
Drama Yöntemi Nedir?
Fikirlerin, düşüncelerin, olayların ve duyguların yaşama öğrenme yollarıyla anlatılmasını ifade eden yöntemdir.
Bu yöntemde katılımcı yetişkinler veya öğrenciler tiyatro, doğaçlama, dedikodu halkası ve pandomim gibi tekniklerden yararlanılır.
Dramada kullanılacak tekniklerin belirlenmesinde konu önemli etken olur. Hangi tekniğin fikri, duyguları veya olayı yansıtacağı araştırıldıktan sonra teknik seçilir ve oynanır. Doğaçlamaya yer verildiği için oyun esnasında sürecin değişmesi mümkün görülür. Üstelik bir sınırlama yoktur.
Rol Oynama Yöntemi Nedir?
Yaşamdaki problemlerin çözülmesi veya tartışılması üzerine belirlenen bir konu (metin) üzerine öğrencilerin kendi fikirlerini ortaya sermeye çalıştıkları çalışmalar rol oynama yöntemi nedir? Sorusunun doğru cevabıdır.
Öğrenciler fikirlerini ortaya sererken başka birinin kimliğine bürünürler. Bu aşamada büründükleri kimlik ise konunun ana karakteri veya yardımcı karakterleri olur.
Yaratıcı drama teknikleri arasında bulunan bu yöntemin amacı insanlarla empati yapmayı sağlamaktır. Öğrenciler farklı bir kimliğe büründükleri için olayı yaşan kişinin ne düşünebileceğini veya neden olumsuz bir eylemde bulunduklarını anlama imkanı kazanmalarını sağlar.
Rol Oynama Tekniği Nasıl Yapılır?
Grup, mekan ve eğitmen belirlendikten sonra rol oynama tekniği yapılmaya başlanır. Grup kaynaştıktan sonra oyun için gerekli çalışmalara başlanır.
Bu aşamada öğretmen ve grup üyelerinin çalışmaları sonucunda bir konu belirlenir. Konunun anlaşılması ve ifade edilmesi için hangi karakterlere ihtiyaç duyulduğu ve karakterlerin özellikleri tespit edilir.
Karakterlerin özellikleri tespit edildikten sonra konunun sahneye uyarlanması için çalışmalar yapılır. Bu aşamada rolleri canlandıracak kişiler, izleyiciler ve izleme esnasında dikkate alınacak konular belirlenir. Tüm hazırlıklar bittikten sonra belirlenen oyunun sergilenmesi sağlanır.
Rolün bitiminde oyuncular, izleyiciler ve eğitmen eşliğinde değerlendirme yapılır. Bu esnada konunun kazandırdıkları veya eksik yanları belirlenir. Son aşamada yapılan değerlendirmenin sonunda gerek görülürse yeniden canlandırma yapılır. Oyun sınıf ortamında yapılacaksa mutlaka ortamın uygun hale getirildiğinden emin olunmalıdır.
Rol Oynamanın Faydaları Nelerdir?
Eğitime katılan kişilerin yeni bir kimliğe bürünüp kendilerine özel düşünceleri ve duyguları anlatmalarına yardımcı olan tekniğin oyunculara ve izleyicilere sağladığı faydalar vardır.
Rol oynama faydaları şunlardır;
- Kişilere kendi düşüncelerini özgür şekilde açıklama imkanı verir.
- Zihinsel gelişime fayda sağlar.
- İnsanlara ve olaylara karşın hoşgörülü bir bakış açısına sahip olmayı sağlar.
- Başka insanlarla empati yapmaya olanak sağlar.
- Grup ile çalışıldığı için ortak çalışma anlayışının benimsenmesini sağlar.
- Öğrencilerin hissetmeleri gereken duyguları öğrenmelerine yardımcı olur.
- Yaratıcılık özelliklerinin gelişmesine etki eder.
- Diksiyon, telaffuz ve iletişim sorunu bulunan öğrencilerin bu sorunlardan kurtulmalarını sağlar.
- Kişilerin sanatsal eksikliklerinin tamamlanmasına yardımcı olur.
- Öğrencilerin mimik, hareket ve kelime becerilerinin artmasına yardım eder.
Uygulamalı bir eğitim yöntemi olduğu için çocukların ezber yapmadan uzaklaşmalarını ve karakterleri kendileri canlanarak verilmek istenen eğitimi bizzat yaşayarak almalarına yardımcı olur. Böylelikle edindikleri bilgiler ve öğretiler daha kalıcı hale gelir.
Rol Oynama Ve Drama Arasındaki Farklar Nelerdir?
Rol oynamak ve dramanın karıştırılan kavramlardan olduklarını söyleyebiliriz. Kullanım alanlarının aynı olması ve benzer yönleri sayesinde iki kavramın birbiri yerine kullanıldığı yaygın görülür. Bu nedenle aralarında bulunan farkların bilinmesi şarttır.
Rol oynama ve drama yöntemi arasında ki farklar şunlardır;
- Dramada sabit metin bulunmayabilir ancak diğerinde metin veya gerçek kişiler vardır.
- Rolün oynanmasında doğaçlama teknikleri dramadan daha az kullanılır.
- Dramada doğaçlamaya başvurulduğu için konunun ilerlemesi mümkünken diğerinde sınırlılık mevcuttur.
- Rolün oynanmasında bireylerin empati yapılarak anlaşılması sağlanırken dramada beklenmeyen durumlar ve geleceğin anlaşılması sağlanır.
- Dramada öğrencinin canlandırmasında serbestlik mevcuttur ancak rolde canlandırmanın nasıl ve ne şekilde yapılacağı bellidir. Ancak sonucun değişmesi mümkün olur.
- Rolde kişilerin deneyimleri empati ve canlandırılan kişiyi anlamak için kullanılabilirken dramada deneyimler ön plana çıkarılmaz.
- Dramada geleceğe yönelik canlandırma yapılırken rolde yaşamakta olan kişiler veya yaşanan olaylar canlandırılır.
Bunların dışında rolde grup üyeleri ve öğrencilerin aktif olarak canlandırma içerisinde yer aldıklarını söylemek mümkündür. Eğitmen olan kişi bu aşamada yönlendiricilik görevi yapar.
Yazımıza Yorum Yapabilirsiniz