Drama ve dramatizasyonun ne olduğu insanlar tarafından öğrenilmek istenen konular arasında bulunur. Tiyatro ve eğitim aşamasında karşılaşılan bu kavramlarla ilgili bilgiler ve uygulama detayları şunlardır;
Dramatizasyon Ne Demek?
Türkçe ’de dramatizasyon ne demek? Oyunlaştırma demektir. Bir öykü, metin, roman veya masala bağlı kalınarak yapılan oyunlaştırma veya çalışma sürecidir. Bu teknik genel olarak ilkokul-okul öncesi eğitimde tercih edilen eğitim yöntemidir.
Dramatizasyonda amaç seçilen metnin düz anlatımından uzaklaşarak ilgi çekici, akılda kalıcı ve yaşama uygun şekilde sergilenmesini sağlamaktır.
Bu aşamada mimikler, hareketler, sözler ve sesler kullanılır. Ayrıca bu çalışma esnasında rol sahiplerinin spontane hareket etmesi veya yaratıcılıklarının devreye koymaları mümkündür.
Tiyatroya yakın olmasıyla dikkat çeken dramatizasyonda öğretmen (eğitmen, lider) aktif olarak çalışır. Metnin (masal, hikaye, roman, şiir) seçilmesi, rollerin belirlenmesi, rollerin dağıtılması ve yönlendirilmesi gibi işlerden öğretmen sorumludur.
Drama Nedir Ne İçin Kullanılır?
Drama ne demek? Duygusal, acıklı veya üzücü olayların, metinlerin veya düşüncelerin kurgusal olarak canlandırılması dramayı oluşturur.
Dramanın kullanıldığı alanlar ise şunlardır;
- Yetişkin ve çocuk eğitimi için kullanılır.
- Bireylerde estetik duygusunun, yaratıcılığın, empatinin, ahlaki değerlerin, iletişim becerilerinin, özgüvenin ve kendini açıklama becerilerinin ortaya çıkarmak için kullanılır.
- Psikoloji çalışmalarında kullanılır.
- Tiyatro yeteneklerinin gelişmesini sağlamak için kullanılır.
- Müzik ve dans yeteneklerinin gelişimini sağlamak için kullanılır.
Dramanın kullanılması aşamasında bireyler canlandırma yaparken hareketlerini, konuşmalarını ve fikirlerini devreye sokarlar. Böylelikle anlatmak istedikleri konunun daha iyi anlaşılmasını ve gerçekçi olmasını sağlarlar.
Yaratıcı Drama Dramatizasyon Nedir?
Duygu ve düşüncelerin özgürce yönetildiği ve olayların deneyimler etkisiyle canlandırıldığı çalışmalara yaratıcı drama denir. Yaratıcı dramanın dramatizasyonla aynı görülmesi mümkün değildir. Çünkü yaratıcı dramada metin yoktur ve oyuncular metne bağlı kalarak canlandırma yapmazlar.
Yaratıcı dramada kişilerin geçmiş deneyimleri süreci belirleyicidir. Ancak dramatizasyonda deneyimler ve kişisel görüşleri görmek mümkün olmaz.
Bunun dışında yaratıcı dramanın gerçekleşmesi için deneyim sahibi olunmasına gerek yoktur. Katılımcıların duygularını ifade edebiliyor olmaları ve yaşamların anlatabiliyor olmaları önemlidir.
Yaratıcı dramanın uygulanma aşamasında doğaçlama ve geri dönüş tekniklerinden yararlanılır.
Ancak dramatizasyonda doğaçlamadan genellikle uzak kalınır. Çünkü verilen metin veya hikaye sabittir. Yaratıcı dramada sonucun sürece bağlı olarak değişmesi mümkünken dramatizasyonda sürecin sabit olduğunu söylemek mümkündür.
Drama Ve Dramatizasyon Arasındaki Fark Nedir?
Çocuk eğitimi, tiyatro çalışmaları ve gündelik yaşamda duyulan dramatizasyon ve dramanın iki ayrı kavram olduğunu söylemek gerekir. Bu nedenle aralarında birtakım farklar vardır.
Dramayla dramatizasyonun arasındaki farkları şöyle sıralamak gerekir;
- Drama tek başına bir yöntemken dramatizasyonun dramanın uygulanma biçimi olduğunu söylemek mümkündür.
- Dramatizasyonda rolleri belirleyen kişi eğitmen veya lider isimli kişidir. Dramada ise grup üyelerinin rollerini seçmeleri mümkündür.
- Dramatizasyonda hikaye, masal veya öykü canlandırılırken dramada daha çok metin veya olay canlandırılır.
- Dramada yönlendirme yapılmazken dramatizasyonda öğretmen öğrencileri yönlendirir.
- Dramada yaratıcılık veya doğaçlama özelliklerinden yaygın şekilde yararlanılırken dramatizasyonda metne ve hikayeye sadık kalmak gerekir.
- Dramada olaylar akışa göre gerçekleşir ve sonuca giderken dramatizasyonda verilen metnin sonucuyla aynı tamamlanır.
- Karakter ve hikaye net olduğu için öğrencinin hayal gücünü dramatizasyonda kullanması mümkün olmaz ancak dramada hayal gücüyle hikayeyi geliştirebilir.
Bunların dışında dramatizasyonun daha çok çocuklar üzerinde kullanıldığını söylemek mümkündür. Dramaysa yetişkinler ve çocuklar üzerine kullanılabilir.
Drama Ve Dramatizasyon Arasındaki Benzerlikler Nelerdir?
Dramayla dramatizasyonun birbirine benzeyen yönleri bulunur. Bu nedenle kavram karmaşasının ortaya çıktığı durumlar vardır. Dramatizasyon ve dramanın arasındaki benzerlikler;
- Her ikisi de öğretmen ve grup üyeleri (öğrenciler) iş birliği ile yapılan canlandırmalardır.
- Metin, hikaye veya olay üzerine çalışılarak yeniden canlandırma yapılmasını sağlayan yöntemlerdir.
- Kişilerin hareket, jest, mimik ve sözlerini kullanmaları gereken yöntemlerdir.
- Çocuklar üzerine eğitim yöntemi olarak kullanılabilirler.
- Grup üyelerinin kaynaşma ve iş birliği yapmalarına yardımcı olurlar.
- Gerçek olay veya hikayeden yola çıkarak gerçekmiş gibi anlatmayı sağlarlar.
- Öğretimlerin öğrencilerin aklında daha kalıcı olmasını sağlarlar.
- Gözlem ve değerlendirme yeteneğinin kazanılmasını sağlarlar.
- Estetik duygu ve sanat ruhu kazanılmasına yardımcı olurlar.
- Her iki yöntemde dil becerilerinin ve anlama becerilerinin gelişmesine yardımcı olurlar.
Bunların dışında bireylerin, öğrencilerin ve öğretmenlerin seçilen olayın içine girmesini ve insanlar hakkında farklı deneyimler yaşamasına yardımcı olurlar. Böylelikle olayı yaşayan insanları anlamaları ve onlarla bağ kurmaları mümkün olur.
Yazımıza Yorum Yapabilirsiniz