Drama eğitimi nedir? Ve yaş sınırı var mı? Soruları insanların dramayla ilgili cevap aradıkları soruların başında gelir. Son yıllarda hem çocuklar hem de yetişkinler için tercih edilen bu eğitimin alınabileceği yaş sınırı ile ilgili sorulan sorulara cevap vermeye çalışacağız.
Drama Eğitimi Nedir?
Seçilen konu üzerinde deneyimlerini kullanarak rol oynamak, doğaçlama yapmak ve yeniden canlandırmak performansı yaratıcı drama nedir? Sorusunun cevabı olarak verilebilir.
Bir konunun tiyatro ve doğaçlama teknikleriyle anlatılmasını sağlamayı amaçlayan eğitime yaratıcı drama eğitimi denir. Bu eğitimin en önemli özelliği ezber yapılmasını sağlamak yerine öğrencilerin duygularıyla hareket etmelerini, yaratıcı fikirler üretmelerini ve hayal dünyalarını ortaya çıkarmalarını sağlamaktır.
Drama Eğitimi Kaç Yaşında Başlar?
Drama eğitimleri en az 4 yaşındayken başlar. 4 yaşında başlayan eğitim için son yaş sınırlandırması yoktur. İsteyen herkesin uygun yaş aralıklarındaki eğitimlere katılım sağlamaları mümkün olur.
4 yaş itibariyle alınan eğitimler okul öncesi olarak sınıflandırılır. Bu eğitimlere 4 yaşından başlayarak 5 ve 6 yaşında olan çocuklar da katılım sağlayabilir. Okul öncesi verilen eğitimlerde çocukların sorularına cevap verilmeye çalışılır. Ayrıca eğitimlerin temeli oyuna dayanır.
Okul öncesi eğitimlerde çocukların zihinsel, bedensel ve ruhsal gelişimlerini sağlayacak aktiviteler yaygın şekilde tercih edilir. Böylelikle çocuğun gelişiminin dramayla tamamlanmasına yardımcı olunmaya çalışılır. Bu grupta verilen eğitimin haftalık süresi ise genelde 1 saat ile sınırlı olur.
Eğitime başlama yaşı 4 olarak belirtilmiştir. Ancak sonraki dönemlerde de eğitimin alınması mümkündür. 6 yaşını geçen çocukların dramayı öğrenmeleri istendiğinde okul dönemi gruplarına katılımları sağlanır.
Bu gruplardaki yaş aralığı ise 7-9 yaş olarak belirlenmiştir. 9 yaşına kadar olan çocuklar bu gruplardaki eğitimlerde güven duygusunu öğrenmeyi, kendi kararlarını vermeyi ve ayırt etme becerilerini edinirler.
Ayrıca çocuklarda dikkat eksikliği ve konsantrasyon sorunları varsa verilen eğitimle bunun giderilmesi mümkün olur. 7-9 yaş aralığındaki çocuklar dramayı öğrenmek istediklerinde genellikle haftada 2 gün ders görürler.
İlkokulu bitirip ortaokula geçmeye yaklaşan çocukların gelişim ve beceri kazanmaları için de dramayı öğrenmeleri mümkündür. Bu çocuklar 9-12 yaş aralığında verilen eğitim gruplarına dahil edilirler ve yaşıtlarıyla birlikte eğitim alırlar. 9-12 yaş grubundaki çocukların rol yapma kabiliyetleri gelişmiştir.
Bu nedenle kendilerine verilen karakterleri canlandırmaları daha kolaydır. Bu aşamada hayal güçlerinden destek alırlar ve teması verilen karakteri en iyi şekilde ortaya koymaya çalışırlar. Bu gruplar için verilen eğitim süresi ise haftada 3 gün şekilde görülür.
Dramanın öğrenilmesine 18 yaş üzerinde de başlamak mümkündür. Bu durumdaki kişiler yetişkin gruplarına alınırlar ve tiyatro ağırlıklı olarak eğitimler görürler.
Bu gruplarda dramanın öğrenilmesi için pek çok teknik kullanılır ve ekip halinde çalışılır. Yetişkin gruplarda verilen eğitimin süresi ve saatleri ise kurs yerine bağlı olarak değişir.
Drama Eğitimi Almaya Başlama Yaşı Kaçtır?
Dramada eğitim almaya başlama yaşı 4-6 yaş aralığıdır. Bu yaş aralığındaki çocukların öğrenme becerilerinin daha yüksek olması eğitimin kalıcı ve verimli olması için etkilidir. Ayrıca bu yaş aralığına sahip olan çocuklara özel olarak geliştirilen okul öncesi dramanın öğretilmesi sağlanır. Böylelikle onların hem eğlenmesi hem de öğrenmesi kolaylaştırılır.
Eğitim almaya 4-6 yaş aralığında başlanması sayesinde çocukların gelişimi başarılı olur. Çünkü bu eğitimlerde çocukların gelişimini destekleyecek teknikler kullanılır.
Bu teknikler sayesinde de çocuğun kendini ifade edebilmesi, kendini tanıması, merak duygularının uyandırılması ve iletişim becerilerinin geliştirilmesi sağlanır.
Böylelikle okul öncesi dönemdeki çocukların hayata daha iyi hazırlanmaları sağlanmış olur. Eğitim genellikle oyun oynanarak yapıldığı için çocukların eğitim esnasında sıkılmaları durumu yaşanmaz.
Dramada Yaş Sınırı Var Mı?
Dramada yaş sınırı yoktur. Bu nedenle 7’den 70’ e herkesin eğitimlere katılmaları mümkündür. Eğitimler katılımcıların yaş gruplarına uygun seviyelerde ve aynı yaş grubundaki katılımcıların bir sınıfta yer almasını sağlayacak şekilde verilir.
Yaratıcı Drama Kimler İçin Uygundur?
Yaratıcı drama gönüllülük esasına göre alınan bir eğitimdir. Bu nedenle eğitimi almaya gönüllü olan bireylerin katılım sağlaması mümkündür. Bunun için deneyimli eğitmenlerin bulunduğu tiyatrolarda ve kurumlarda eğitimlerin alınması tercih edilmelidir.
Aldıkları eğitim ile kişilerin kendilerini geliştirmeleri, eksik yönlerini tamamlayabilmeleri ve zamanlarını değerlendirebilmeleri mümkün olur.
Yaratıcı dramanın uygun olduğu kişiler ise şunlardır;
- Okul öncesi dönem çocuklar
- Okul dönemi çocuklar
- Genç bireyler
- Yetişkin bireyler
- Yaşlı bireyler
- Kadın bireyler
- Erkek bireyler
- Engelli bireyler
- Dramaya ilgi duyan bireyler
Bu kişilerin istedikleri bir eğitim kurumu veya tiyatroda yaratıcı dramayı öğrenmeleri mümkündür.
Tercih edilen kurum ve tiyatroya göre eğitim süresinin değiştiğini söylemek mümkündür. Eğitimler yaş gruplarına uygun teknikler kullanılarak verildiği için eğitim konusunda herhangi bir sıkıntı olmaz.
Yaratıcı Drama Yaş Grupları Nelerdir?
Yaratıcı dramada eğitimin verilmesi için gruplar oluşturulur. Bu grupların oluşturulmasında yaş dikkate alınır. Böylelikle aynı yaş grubuna uygun olan bireyler bir araya getirilerek çalışmalar yapılır. Yaratıcı dramada yaş gruplarını şöyle sıralamak mümkündür;
Okul öncesi yaş grubu: Bu yaş grubunda 4-6 yaş aralığındaki çocuklar eğitim alır. Bu grup eğitimcilerin daha çok mesai harcadığı gruptur. Bu gruptaki çocuklara evrende bulunan tüm şeyler dramanın konusu olabilir. Bu yaş grubunda etkinlikler genellikle oyun şeklinde yapılır.
Okul dönemi yaş grubu: Bu yaş grubunda 7-9 yaş aralığındaki çocuklar eğitim alır. Bu gruptaki eğitimlerde çocukların kendilerini tanımaları sağlanmaya çalışılır.
Yetişkin öncesi dönem yaş grubu: Bu yaş grubunda 9-12 yaş aralığındaki çocuklar eğitim alır. Bu gruptaki eğitimlerde karar verme ve sosyal ilişkiler üzerine eğitim verilir. Ayrıca bu grupta tiyatro teknikleri tanıtılmaya başlanır.
Yetişkin dönem yaş grubu: Bu yaş grubunda 12-18 ve daha üzeri yaş grubunda olan kişiler eğitim görmeye başlarlar. Bu gruba dahil olan kişilerin alacağı eğitimler profesyonel tiyatro eğitimine daha yakın olur. Oyunculuk üzerine bireylerin kendilerini geliştirmeye çalışmaları sağlanır.
Yaş aralıklarının gruplarda değişiklik göstermesi mümkündür. Ayrıca yaş grupları belirlenirken yakın yaş aralıklarının aynı sınıfta yer alması sağlanır. Böylelikle eğitimde zorlanma veya uyum sorunları yaşanmaz.
Yazımıza Yorum Yapabilirsiniz